DZIEŃ TOSTA
DZIEŃ TOSTA
Dzisiaj w grupie Wiewiórek i Żabek obchodziliśmy Dzień Tosta. Na początku zajęć dzieci wysłuchały krótkiej historii tosta,
wskazały na piramidzie żywienia pieczywo i dodatki które możemy dodać do tostów (np: ser, szynkę, miód, dżem). Następnie odbyła się rozmowa skąd pochodzą tosty z Rzymu i jak się je przyrządza. Dowiedzieliśmy się, że można je jeść na słodko jak i w wersji standardowej.
Nie które dzieci były zdziwione, ze można je zjeść z: miodem, dżemem kremem czekoladowym, masłem orzechowym, a także z
owocami. Później rozmawialiśmy o urządzeniach, które pozwolą nam zrobić pyszne tosty (toster, piekarnik, opiekacz) oraz o zasadach bezpieczeństwa podczas przyrządzania tostów. W zabawie ruchowej dzieci zamieniały się w tosty i na dźwięk tamburyna podskakiwały, na polecenie, "tost do serka" łączyły się w pary. Na zakończenie zajęć, po umyciu rąk dzieci przystąpiły do realizacji. Najmłodsi kucharze przygotowywali bardzo smaczne tosty.