Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 20 stycznia 2025 r.
- I śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku (200ml), bułka wrocławska (35g), z masłem (6g), serek koluś (10g), herbata (150ml), marchewka (1szt.).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g) z masłem (6g), szynka gotowana (20g), ogórek zielony (35g), pomidor (35g), herbata (200ml), mandarynka (1szt.).
Obiad
Zupa szczawiowa z ryżem (250-300ml), jajko (0,5szt) kotlet drobiowy (60 g), sałata lodowa z sosem czosnkowym (150g), kompot (200ml).
Wtorek 21 stycznia 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (6g), twarożek (50g) z rzodkiewką (1szt), herbata (100ml).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g), masło (6g), polędwica (2g), sałatka jarzynowa (150g), herbata z cytryną (150ml), pomarańcza (1szt).
- Obiad
Zupa z soczewicy (250ml), pieczone udko (60g), ziemniaki (150g), surówka z kapusty pekińskiej (150g), kompot (200ml).
Środa 22 stycznia 2025 r.
- I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (200ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (6g), dżem truskawkowy (150g), herbata (200ml).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g), z masłem (6g), szynka olchą wędzona (6g), pomidor ze szczypiorkiem (150g), herbata z cytryną (150ml), winogrono (150g). - Obiad
Barszcz czerwony z makaronem (250ml), filet z morszczuka (80g), surówka z kapusty kiszonej i jabłka (150g), kompot (200 ml).
Czwartek 23 stycznia 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (6g), jajko gotowane (1 szt.) sos majonezowo-jogurtowy(30g), herbata (200ml), marchewka (1szt).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy (35g) z masłem (6g), szynka konserwowa (20g), bukiet warzyw (150g), herbata z cytryną (200ml), mandarynka (1szt).
- Obiad
Kapuśniak ze słodkiej kapusty w pomidorach (250-300ml), gulasz wieprzowy (80g) w sosie, ziemniaki (150g), buraczek zasmażany (150g), kompot z owoców mieszanych (200ml).
Piątek 24 stycznia 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka ( 35g) z masłem ( 6g), serek koluś ( 0,35g) kawa mleczna ( 200ml), jabłko ( 1 szt).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane ( 50g) z masłem ( 6 g), pasta z ryby wędzonej ( 40g), ogórek kw.,( 20g), papryka ( 20g), herbata z cytryna (200ml), owoce (150 g).
- Obiad
Zupa kalafiorowa (250ml - 300ml), makaron (150g) z białym serem (80g), jogurt owocowy (1szt.), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.