Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 24 marca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), szynka (0,15g), mix warzyw (150g), herbata (200ml)/kakao (200ml), jabłko (50g).
- II śniadanie
Budyń, babka cytrynowa (0,35g), talerz owoców: pomarańcza (0,25g), gruszka (0,15g), ananas (0,10g), herbata (200ml).
Obiad
Zupa krupnik jęczmienny na rosole (250 ml), makaron z białym serem (200g), kompot (200ml), jogurt owocowy (1 szt.).
Wtorek 25 marca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (0,35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (0,35g), herbata/kakao (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Stół Szwedzki: Pasztet wieprzowy (0,15g), szynka (0,15g), ser żółty (0,20g), łosoś (0,10g), jajko (½ szt.), pomidorki koktajlowe (0,5g), mix warzyw (145g), chleb razowy/kanapkowy (0,35 g) z masłem (5g), herbata miętowa z cytryną (200ml), banan (½ szt.).
- Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami (250ml), ryż (150g), klopsiki w sosie pomidorowym (0,60 g), surówka z selera, marchewki i jabłka (150g), kompot (200ml).
Środa 26 marca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), serek homogenizowany (10g), herbata (200ml), marchewka (0,20g).
- II śniadanie
Chleb mazowiecki/razowy (0,35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (0,15g), pomidor ze szczypiorkiem (150g), mandarynka (0,5szt), herbata (200ml). - Obiad
Zupa porowa z zacierką (250ml), ziemniaki (150g), paluszki rybne (0,80g), surówka z kiszonej kapusty (150g), kompot (200ml),
Czwartek 27 marca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (250ml), bułka kajzerka (0,35g) z masłem (5g), dżem (5g), herbata (200ml), marchewka (0,20g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/kukurydziany (0,35g) z masłem (5g), pasta serowo–jajeczna (0,20g), mix warzyw (150g), herbata (200ml).
- Obiad
Zupa barszcz czerwony z makaronem (250ml), ziemniaki (150g), kotlet mielony (0,60g), surówka z białej kapusty (150g), kompot (200ml).
Piątek 28 marca 2025 r.
- I śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (0,25g), bułka wrocławska (0,35g) z masłem (5g), herbata/kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/tygrysi (0,35g) z masłem (5g), sałatka makaronowa z warzywami i tuńczykiem (150g), herbata z cytryną (200ml), pomarańcza (50g).
- Obiad
Zupa szpinakowa z ziemniakami (250ml), polędwiczki wieprzowe (0,60g), kasza gryczana (150g), buraczek zasmażany (150g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.