Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 15 września 2025 r.
- I śniadanie
Bułka poznańska(35g) z masłem(5), jajko gotowane (½ szt), sos majonezowo- jogurtowy,herbata(200ml), jabłko(1/2szt.)
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy (35g) z masłem(5g), szynka wędzona (1,5g), pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony(50g), herbata(200ml), gruszka (1/2szt.) Obiad
Rosół z makaronem i natką (250ml), ziemniaki z koperkiem (150g), potrawka z kurczaka (60g), surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebulki i jabłka (100g),kompot (200ml)
Wtorek 16 września 2025 r.
- I śniadanie
Zacierka na mleku ( 250ml),bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), serek topiony (2g), ketchup (5g), herbata (200ml)
- II śniadanie
Pieczywo mieszane ( 35g), parówka na gorąco ( 1 szt),ketchup, mix warzyw ( 150 g),herbata z cytryną, ( 200ml),śliwka ( 1szt).
- Obiad
Kapuśniak z kiszonej kapusty (250ml),makaron ( 150g), biały ser (60g), jogurt owocowy ( 1 szt), kompot(200ml)
Środa 17 września 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska(35g) z masłem(5g), pasta kiełbasiano- jajeczna (50g), kakao/ herbata(200ml), jabłko.
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy(35g) z masłem(5g),pasztet z pieca(1,5g), ogórek kiszony, (50g), arbuz (200g.), herbata(200ml)
- Obiad
Zupa jarzynowa, ziemniaki(150g), filet z kurczaka (60g), ziemniaki, mizeria (150g) kompot(200ml)
Czwartek 18 września 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, (250ml),bułka wrocławska(35g) z masłem(5g), powidła śliwkowe ( 5g) herbata / kawa inka(200ml)
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy(35g.) z masłem (5g.), sałatka jarzynowa (150g.), herbata (200ml.), banan (1/2szt.)
- Obiad
Zupa fasolowa z wędzonką (250ml), pierogi z mięsem (200g),surówka z marchewka z jabłkiem ( 150g), kompot (200ml)
Piątek 19 września 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), serek Milandia (10g), ogórek zielony, rzodkiewka(30g) herbata / kakao(200ml)
- II śniadanie
Kisiel (200ml), jabłko, ciasto( 35g), brzoskwinia ( 1/2szt), herbata(200ml)
- Obiad
Biały barszcz z ziemniakami (250ml), pulpety(60g), w sosie koperkowym, Kasza gryczana ( 150g), marchewka z groszkiem ( 150g), kompot (200ml)
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.