Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 16 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), powidła (10g), herbata (200ml), marchewka (15g).
- II śniadanie
Chleb mazowiecki / razowy (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (1,5g), pomidor ze szczypiorkiem (50g), owoce, herbata (200ml).
Obiad
Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami (250ml), kotlet drobiowy (60g), surówka z czerwonej kapusty (100g), ryż (150g), kompot (200ml).
Wtorek 17 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), ser żółty (2g), ketchup (10g), herbata / kakao (200ml), jabłko (1/4szt).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy (35g) z masłem (5g), szynka wędzona (1,5g), mix warzyw: sałata, rzodkiewka, pomidor (100g), herbata z cytryną (200ml).
- Obiad
Zupa ryżanka (250ml), ziemniaki (150g), paluszki rybne (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).
Środa 18 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (250ml), buka kajzerka (35g) z masłem (5g), serek topiony (10g), rzodkiewka, ogórek zielony (100g), herbata z żurawiną (200ml), marchewka (10g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy (35g) z masłem (5g), sałatka z selera konserwowego, ananasa, kukurydzy i fileta drobiowego (150g), herbata (200ml), owoce.
- Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), ziemniaki (150g), polędwiczki wieprzowe w sosie (60g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot (200ml).
Czwartek 19 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
Piątek 20 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem (30g), herbata / kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / żytni (35g) z masłem, polędwica (0,15g), herbata miętowa (200ml), owoce.
- Obiad
Zupa jarzynowa (250ml), młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone (1 szt.), surówka z marchewki i jabłka (150g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.