Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 09 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), szynka (1,5g), sałata, pomidor, ogórek zielony (50g), herbata owocowa (200ml)/ kakao (200ml).
- II śniadanie
Babka mozaika (35g), kisiel truskawkowy (200ml), herbata (200ml), truskawka.
Obiad
Zupa pieczarkowa z kaszą (250ml), ziemniaki młode z koperkiem (150g), kotlet mielony (60g), mizeria (100g), kompot (200ml).
Wtorek 10 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki owsiane na mleku (250ml), bułka kajzerka (35g) z masłem5g), serek Almette (10g), rzodkiewka (25g), ogórek zielony (25g), herbata(200ml.) jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), sałata (10g), szynka,(15g) papryka (20g), ogórek kiszony (20g), herbata (200ml), truskawka.
- Obiad
Zupa krupnik jęczmienny na rosole (250ml), makaron (200g) z białym serem (15g), kompot (200ml), jogurt owocowy (1szt.).
Środa 11 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), jajko gotowane (½ szt.), sos jogurtowo – majonezowy (10ml), szczypiorek (10g), herbata / kakao (200ml)
- II śniadanie
Chleb mazowiecki / razowy (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (1,5g), pomidor ze szczypiorkiem (150g), herbata/bawarka (200ml), truskawka
- Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem (250ml), ziemniaki młode (150g), schab w sosie (60g), surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem (100g), kompot (200ml).
Czwartek 12 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Zacierka na mleku (200ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), dżem (10g), herbata (200ml), marchewka (50g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / żytni (35g) z masłem (5g), parówka na ciepło (1szt), papryka i ogórek kiszony (100g), ketchup (10g), herbata (200ml), banan (½ szt.).
- Obiad
Zalewajka na maślance z ziemniakami (250ml), kasza bulgur (100g), pulpety wieprzowe (60g), fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle (100g), kompot (200ml).
Piątek 13 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), ser żółty (20g), ketchup, sałata i ogórek zielony (100g), herbata/ kawa inka (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy (35g) z masłem (5g), pasta jajeczno-kiełbasiana (20g), ogórek kiszony (25g), papryka (25g), herbata (200ml), truskawka.
- Obiad
Zupa rosół z makaronem i natką (250ml), ziemniaki (150g), paluszki rybne (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.