Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 16 grudnia 2024 r.
- I śniadaniePłatki owsiane na mleku, bułka grahamka z masłem, schab z czarnuszką, rzodkiewka, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną.
- II śniadanieBudyń z malinami, chałka z masłem, herbata.
Obiad
Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami, udo pieczone , ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot.
Wtorek 17 grudnia 2024 r.
- I śniadanieBułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata z cytryną, mandarynka.
- II śniadanieChleb kanapkowy/ chleb razowy z masłem, szynka z fileta drobiowego, mix warzyw: sałata, pomidor, ogórek zielony, herbata, jabłko.
- ObiadZupa pieczarkowa z makaronem, polędwiczki wieprzowe w sosie, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot.
Środa 18 grudnia 2024 r.
- I śniadanieRyż na mleku, bułka wrocławska z masłem, serek Koluś, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z żurawiną.
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ chleb razowy z masłem, sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fileta drobiowego, herbata, pomarańcza. - Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, ryba z warzywami, ziemniaki, kompot.
Czwartek 19 grudnia 2024 r.
- I śniadanieBułka kajzerka z masłem, ser żółty, ketchup, herbata z cytryną, jabłko.
- II śniadanieSTÓŁ SZWEDZKI: Chleb kanapkowy/ chleb razowy z masłem, polędwica, pasztet pieczony, ser Milandia, jajko, ogórek kiszony, pomidor, papryka, herbata, banan.
- ObiadBarszcz czerwony zabielany, makaron wieloziarnisty z farszem wołowym, sałatka z ogórka kw., z marchewką i cebulką, kompot.
Piątek 20 grudnia 2024 r.
- I śniadanieBułka kajzerka z masłem, jajko gotowane, sos jogurtowo- majonezowy, kakao/ herbata z cytryną.
- II śniadanie Chleb kanapkowy/ chleb żytni z masłem, szynka gotowana, sałata, ogórek zielony, papryka, gruszka, herbata, banan.
- ObiadZupa brokułowa z ziemniakami, naleśniki z dżemem, kompot, jogurt owocowy, kompot.
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.