Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 18 listopada 2024 r.
- I śniadaniePłatki owsiane na mleku, buła wrocławska z masłem, serek „ Koluś”, ogórek zielony, szczypior, jabłko.
- II śniadanieChleb kanapkowy/ chleb razowy z masłem, szynka wędzona, sałata, pomidor, papryka, herbata, śliwka. herbata, banan.
Obiad
Zupa ziemniaczana z natka, spaghetti bolognese, kompot, jogurt owocowy.
Wtorek 19 listopada 2024 r.
- I śniadanieChleb razowy/chleb kanapkowy z masłem, szynka, pomidor, ogórek zielony, herbata/ kakao, jabłko.
- II śniadanieMini pączki, koktajl ananasowo - bananowy (wyrób własny).
- ObiadKapuśniak z białej kapusty, ziemniaki, kotlet drobiowy, mizeria, kompot.
Środa 20 listopada 2024 r.
- I śniadanieBułka wrocławska z masłem, pasta serowo - jajeczna, rzodkiewka, ogórek zielony, kakao / herbata, jabłko.
- II śniadanie
Chleb kanapkowy z masłem, schab wiśniowy, bukiet warzyw: pomidor ze szczypiorkiem, sałata, ogórek zielony, herbata z cytryną, winogron. - ObiadZupa pomidorowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot.
Czwartek 21 listopada 2024 r.
- I śniadanieBułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kawa mleczna/ herbata z cytryną.
- II śniadanieChleb kanapkowy/ chleb razowy z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka, herbata, banan.
- ObiadBarszcz czerwony zabielany z ziemniakami, makaron świderki z farszem wołowym, sałatka z ogórka kiszonego, kompot.
Piątek 22 listopada 2024 r.
- I śniadanieBułka wieloziarnista z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kakao/ herbata z cytryną.
- II śniadanie Babka cytrynowa, kisiel z tartym jabłkiem, lemoniada z miętą, suszone owoce: morela i żurawina.
- ObiadKrupnik na rosole z natką pietruszki, gulasz wieprzowy, makaron rurki, brokuł z prażonym migdałem, kompot.
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.