Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 24 listopada 2025 r.
- I śniadanie
Płatki owsiane na mleku 200ml, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, dżem 10g, herbata 200ml, marchewka 20g - II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy 35g z masłem 5g, sałata 10g, szynka 15g, pomidor 20g, ogórek kiszony 20g, herbata 200ml, mandarynka 1/2szt.
- Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml, makaron spaghetti z sosem mięsnym 200g, kompot 200 ml, ciasteczka zbożow1szt.
Wtorek 25 listopada 2025 r.
- I śniadanie
Pasta z jajka i wędliny 20g, bułka kajzerka 35 z masłem 5g, herbata / kawa inka 200ml, jabłko
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, szynka drobiowa 1,5g, pomidor ze szczypiorkiem 100g, gruszka 1/2szt., herbata owocowa 200ml
- Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem 250ml, ziemniaki 150g, paluszki rybne 80g, surówka z kiszonej kapusty 100g, kompot 200ml
Środa 26 listopada 2025 r.
- I śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, szynka 1,5g, mix warzyw 150g: pomidor, sałata, ogórek zielony, herbata/ kakao200ml.
- II śniadanie
Babka mozaika 35g, kisiel truskawkowy 200ml, gruszka 1/2szt., herbata 200ml, talerz owoców 50 g : pomarańcza, ananas, brzoskwinia, jabłko
- Obiad
Zupa barszcz biały z ziemniakami i jajkiem 250ml, filet drobiowy w sosie słodko – kwaśnym z warzywami 80g, ryż biały 100g, kompot 200ml
Czwartek 27 listopada 2025 r.
- I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku 200ml, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, serek Milandia 15g, rzodkiewka, górek zielony 50g, herbata owocowa 200ml
- II śniadanie
STÓŁ SZWEDZKI: Schab z czarnuszką1,5g, pasztet pieczony 2g, ser Mozzarella kuleczki 3g, kabanosy drobiowe 1szt., jajko 1/2szt, ogórek kiszony 25g, sałata 30g, papryka 25g, pomidor koktajlowy 20g., Chleb cztery ziarna / chleb mazowiecki 35g z masłem 5g Herbata owocowa 200ml, pomarańcza 1/4szt.
- Obiad
Zupa szpinakowa z makaronem 250ml, ziemniaki 150g, kotlet mielony pieczony 60g, sałata z jogurtem 100g, kompot 200ml
Piątek 28 listopada 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska 35g z masłem 5g, ser żółty 2g, ketchup 5g, herbata / kakao 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy 35g z masłem 5g, sałata 10g, szynka 15g, pomidor 20g, ogórek kiszony 20g, herbata 200ml, mandarynka 1/2szt. - Obiad
Zupa grochówka na wędzonce 250ml, naleśniki z dżemem, mix owoców: brzoskwinia, ananas , jabłko, kompot 200ml, jogurt owocowy 1 szt.
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.
