Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 28 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (25g), herbata/kawa Inka (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), szynka drobiowa (15g), sałata (10g), ogórek zielony (15g), rzodkiewka (25g), herbata (200ml), mandarynka (1/2szt.).
Obiad
Zupa pomidorowa z zacierką (250ml), ziemniaki (150g), paluszki rybne (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).
Wtorek 29 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), serek topiony (5g), herbata (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy(35g) masłem (5g), pasztet pieczony (20g), ogórek kiszony (50g), papryka (50g), herbata (200ml), borówka (50g).
- Obiad
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty (250ml), makaron świderki z sosem mięsnym (200g), kompot (200ml).
Środa 30 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), serek topiony (5g), herbata(200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy (35g) masłem (5g), pasztet pieczony (20g), ogórek kiszony (50g), papryka (50g), herbata (200ml), borówka (50g).
- Obiad
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty (250ml), makaron świderki z sosem mięsnym (200g), kompot (200ml).
Czwartek 31 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Pasta z suszonego pomidora, pestek dyni i cieciorki (10g), bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), herbata/kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb mazowiecki/razowy (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (1,5g), pomidor ze szczypiorkiem (150g), banan (1/2szt.), herbata/bawarka (200ml).
- Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250ml), ryż (100g), pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym (60g), fasolka szparagowa polana bułką tartą (100g), kompot (200ml).
Piątek 01 sierpnia 2025 r.
- I śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.