Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Godziny posiłków w budynku przedszkola

  • I śniadanie 830
  • II śniadanie 1100
  • Obiad 1300

Poniedziałek 14 kwietnia 2025 r.

  • I śniadanie

    Płatki kukurydziane na mleku (200ml), bułka kajzerka (35g) masłem (5g), serek Almette (5g), rzodkiewka (25g), ogórek zielony (25g), herbata z cytryn (200ml), jabłko (½ szt.).

  • II śniadanie

    Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), pasztet z żurawiną (20g), ogórek kiszony (25g), papryka (25g), banan (½ szt.), herbata owocowa (200ml).

  • Obiad

    Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), ziemniaki (150g), pieczeń z sosem chrzanowym (60g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot (200ml).

     


Wtorek 15 kwietnia 2025 r.

  • I śniadanie

    Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (25g), herbata/kakao (200ml).

  • II śniadanie

    Chleb kanapkowy/żytni (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (15g), pomidor ze szczypiorkiem (50g), herbata (200ml), gruszka (½ szt.).

  • Obiad

    Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (250ml), makaron z farszem wołowym (200g), sałatka z ogórka kiszonego (100g), kompot (200ml).


Środa 16 kwietnia 2025 r.

  • I śniadanie

    Płatki ryżowe na mleku (250ml), bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), serek homogenizowany (10g), herbata (200ml), marchewka (10g).

  • II śniadanie
    Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), szynka drobiowa (15g), sałata (10g), ogórek zielony (15g), rzodkiewka (25g), herbata (200ml), mandarynka (½ szt.).
  • Obiad
    Zupa barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (250ml), ziemniaki (150g), filet z morszczuka (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).

Czwartek 17 kwietnia 2025 r.

  • I śniadanie

    Chleb kanapkowy/kukurydziany (35g) z masłem (5g), kiełbasa krakowska (15g), sałata (10g), pomidor (20g), papryka (20g), herbata/kawa inka (200ml), jabłko (½ szt.).

  • II śniadanie

    Kisiel truskawkowy (200ml), babka mozaika (35g), woda z cytryną i miętą (250ml), kiwi (½ szt.).

  • Obiad

    Zupa krupnik jęczmienny na rosole z ziemniakami (250ml), pierogi z serem białym i polewą z jogurtową (100g), surówka z marchewki i jabłka (150g), kompot (200ml).


Piątek 18 kwietnia 2025 r.

  • I śniadanie

    Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (25g), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), herbata/kakao (200ml).

  • II śniadanie 

    Muffinki z szynką i serem (30g), sałatka grecka (100g), herbata (200ml), pomarańcza (50g).

  • Obiad

    Zupa kapuśniak z ziemniakami (250ml), wieprzowina w sosie(80g), kluski śląskie (150g), buraczek zasmażany (100g), kompot (200ml).


Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.

Zastrzega się zmiany w jadłospisie.


Lista alergenów

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne,
  3. jajka i produkty pochodne,
  4. ryby i produkty pochodne,
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  6. soja i produkty pochodne,
  7. mleko i produkty pochodne,
  8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
  9. seler zwyczajny i produkty pochodne,
  10. gorczyca i produkty pochodne,
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne,
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
  13. łubin i produkty pochodne,
  14. mięczaki i produkty pochodne.