Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 07 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Kasza manna na mleku (200ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), miód (10g), herbata z cytryną (200ml).
- II śniadanie
Chleb mazowiecki / razowy (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (1,5g), pomidor ze szczypiorkiem (50g), banan (1/2szt.), herbata miętowa (200ml).
Obiad
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami (250ml), kotlet drobiowy (60g), ziemniaki (150g), sos tzatziki (100g), kompot (200ml).
Wtorek 08 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), jajecznica ze szczypiorkiem (30g), herbata / kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy (35g) z masłem (5g), szynka natura (1,5g), sałata (10g), pomidor (20g), ogórek kiszony (20g), herbata (200ml).
- Obiad
Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (250ml), makaron z farszem wołowym (200g), sałatka z ogórka kiszonego (100g), kompot (200ml).
Środa 09 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Kaszaka kukurydziana na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), powidła śliwkowe (10g), herbata (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy /cztery ziarna (35g) z masłem (5g), kiełbasa krakowska sucha (1,5g), sałata (10g), ogórek zielony (20g), pomidor (20g), mandarynka (1/2szt.), herbata (200ml).
- Obiad
Ryżanka na rosole (250ml), natka (5g), filet z morszczuka (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).
Czwartek 10 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), ser żółty (20g), ketchup (10g), herbata / kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), szynka (0,15g), sałatka sałatka jarzynowa (150g), herbata z cytryną (200ml), pomarańcza (50g).
- Obiad
Zupa koperkowa z ziemniakami (250ml), kasza gryczana (150g), gulasz wieprzowy z warzywami (60g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot (200ml).
Piątek 11 lipca 2025 r.
- I śniadanie
Ryż na mleku (250ml), bułka poznańska (35g) z masłem (5g), serek topiony (5g), rzodkiewka (25g), ogórek zielony (25g), herbata z żurawiną (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy (35g) z masłem (5g), pasta jajeczno-kiełbasiana (20g), ogórek kiszony (25g), papryka (25g), herbata (200ml), gruszka (1/2szt.).
- Obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami (250ml), placuszki z jabłkiem (200g), jogurt owocowy (1 szt.), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.