Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 02 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), ser żółty (20g), ketchup, sałata i ogórek zielony (150g), herbata/ kawa inka (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), sałata (10g), szynka (15g), papryka (20g), ogórek zielony (20g), herbata/ bawarka (200ml), gruszka (½ szt.).
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (250ml), ziemniaki (150g), kotlet drobiowy (60g), młoda kapusta (100g), kompot (200ml).
Wtorek 03 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki jęczmienne na mleku (200ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), dżem (10g), herbata (200ml), marchewka (50g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy (35g) z masłem (5g), pasta z makreli (20g), ogórek kiszony (25g), papryka (25g), herbata (200ml), banan (½ szt.).
- Obiad
Zupa barszcz biały (250ml), gulasz wieprzowy (60g), makaron rurki (150g), ogórek kiszony (½ szt.), kompot (200ml).
Środa 04 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (30g), herbata (200ml), gruszka (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), sałatka makaronowa z warzywami i tuńczykiem (150g), herbata z cytryną(200ml.), pomarańcza(50g.) - Obiad
Zupa koperkowa z kaszą manną (250ml), ziemniaki (150g), ryba po grecku (80g), kompot (200ml).
Czwartek 05 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (250ml), serek homogenizowany (15g), bułka poznańska (35g) z masłem (5g), herbata (200ml), gruszka (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ kukurydziany (35g) z masłem (5g), pasztet wieprzowy (15g), ogórek kiszony (25g), pomidor (25g), herbata (200ml), mandarynka (½ szt.).
- Obiad
Zupa barszcz czerwony czysty z makaronem (250ml), frytki (100g),ketchup (10ml), filet drobiowy pieczony (60g), sałata lodowa z sosem jogurtowym (100g), kompot (200ml).
Piątek 06 czerwca 2025 r.
- I śniadanie
Pasta jajeczna (20g), bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), szczypiorek (10g), ogórek zielony (20g), kakao/ herbata (200ml), marchewka (10g).
- II śniadanie
STÓŁ SZWEDZKI: Schab z czarnuszką (1,5g), pasztet pieczony (2g), ser Mozzarella kuleczki (3g), kabanosy drobiowe (1szt), jajko (1/2szt), ogórek kiszony (25g), sałata (30g), papryka (25g), pomidor (20g), Chleb cztery ziarna/ chleb mazowiecki (35g) z masłem (5g) herbata owocowa (200ml), pomarańcza (1/4 szt.).
- Obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami (250ml), makaron z musem truskawkowym na jogurcie (200g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.