Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 17 lutego 2025 r.
- I śniadanie
Bułka kajzerka (35g), z masłem (6g), szynka (0,15g), pomidor (0,20g), ogórek zielony (0,20g), herbata z cytryną (200ml), jabłko (1szt.).
- II śniadanie
Budyń śmietankowy (150ml), babka cytrynowa (0,35g), pomarańcza (½ szt.), gruszka (½ szt.), winogron (150 g), herbata z cytryną (200ml).
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem (250-300ml), kotlet drobiowy (0,60g), ziemniaki (150g), mizeria (150g), kompot (200ml), batonik (1szt).
Wtorek 18 lutego 2025 r.
- I śniadanie
Ryż na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (6g), dżem truskawkowy (0,30g), herbata (150ml), marchewka (1szt).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g), masło (6g), pasta z fasoli czerwonej, fileta wędzonego (150g), ogórek kwaszony (0,20g), cebulką (5g), herbata miętowa (150ml), banan (½ szt.).
- Obiad
Barszcz ukraiński (250ml- 300ml), polędwiczki wieprzowe (0,60g), kasza gryczana (0,50g), surówka wielowarzywna (150g), kompot (200ml), soczek (1 szt.).
Środa 19 lutego 2025 r.
- I śniadanie
Bułka poznańska (35g) z masłem (6g), ser żółty (0,15g), ketchup, kawa mleczna (200ml), herbata (150ml), jabłko (1 szt.).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g) z masłem (6g), schab z czarnuszką (0,2g), ogórek kiszony(0,20g), papryka (0,20g), pomidor (0,20g), herbata owocowa (150ml), pomarańcza (½ szt.). - Obiad
Zupa jarzynowa (250-300ml), paluszki rybne (80g), ziemniaki (150g), surówka z kapusty kiszonej i jabłka (150g), kompot (200ml), chrupki kukurydziane (1szt.).
Czwartek 20 lutego 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (6g), jajecznica na masełku (0,35g), szczypior (5g), kakao (200ml), marchewka (1szt.).
- II śniadanie
Chleb mieszany (35g) z masłem (6g), szynka krakowska (0,15g), ogórek zielony (0,30g), pomidor (0,20g), sałata (5g), herbata owocowa (200ml), mandarynka (1 szt.).
- Obiad
Kapuśniak z ziemniakami (250ml - 300ml), makaron rurki (150g), gulasz z indyka (0,60g), surówka z kapusty pekińskiej (150g), kompot (200ml).
Piątek 21 lutego 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (6g), jajko gotowane (0,35g), sos majonezowo-jogurtowy (0,30g), kawa inka (200ml).
- II śniadanie
Pieczywo mieszane (35g) z masłem (6 g), pasta z tuńczyka (0,30g), ogórek kiszony (0,20g), cebulką (5g), herbata z cytryna (200ml), gruszka ( ( 1/2szt).
- Obiad
Zupa grochowa (250-300ml), makaron z białym serem (200g), kompot (200ml), jogurt owocowy (1szt.).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.