Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 14 kwietnia 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (200ml), bułka kajzerka (35g) masłem (5g), serek Almette (5g), rzodkiewka (25g), ogórek zielony (25g), herbata z cytryn (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), pasztet z żurawiną (20g), ogórek kiszony (25g), papryka (25g), banan (½ szt.), herbata owocowa (200ml).
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), ziemniaki (150g), pieczeń z sosem chrzanowym (60g), surówka z kapusty pekińskiej (100g), kompot (200ml).
Wtorek 15 kwietnia 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (25g), herbata/kakao (200ml).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/żytni (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (15g), pomidor ze szczypiorkiem (50g), herbata (200ml), gruszka (½ szt.).
- Obiad
Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (250ml), makaron z farszem wołowym (200g), sałatka z ogórka kiszonego (100g), kompot (200ml).
Środa 16 kwietnia 2025 r.
- I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (250ml), bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), serek homogenizowany (10g), herbata (200ml), marchewka (10g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/razowy (35g) z masłem (5g), szynka drobiowa (15g), sałata (10g), ogórek zielony (15g), rzodkiewka (25g), herbata (200ml), mandarynka (½ szt.). - Obiad
Zupa barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (250ml), ziemniaki (150g), filet z morszczuka (80g), surówka z kiszonej kapusty (100g), kompot (200ml).
Czwartek 17 kwietnia 2025 r.
- I śniadanie
Chleb kanapkowy/kukurydziany (35g) z masłem (5g), kiełbasa krakowska (15g), sałata (10g), pomidor (20g), papryka (20g), herbata/kawa inka (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Kisiel truskawkowy (200ml), babka mozaika (35g), woda z cytryną i miętą (250ml), kiwi (½ szt.).
- Obiad
Zupa krupnik jęczmienny na rosole z ziemniakami (250ml), pierogi z serem białym i polewą z jogurtową (100g), surówka z marchewki i jabłka (150g), kompot (200ml).
Piątek 18 kwietnia 2025 r.
- I śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (25g), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), herbata/kakao (200ml).
- II śniadanie
Muffinki z szynką i serem (30g), sałatka grecka (100g), herbata (200ml), pomarańcza (50g).
- Obiad
Zupa kapuśniak z ziemniakami (250ml), wieprzowina w sosie(80g), kluski śląskie (150g), buraczek zasmażany (100g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.