Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 15 grudnia 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, powidła śliwkowe 10g, herbata z miodem i cytryną 200 ml - II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, schab z czarnuszką 1,5g, mix warzyw 50g: sałata, pomidor, ogórek zielony, herbata owocowa 200ml, gruszka 1/2 szt.
- Obiad
Zupa jarzynowa 250ml, makaron spaghetti z sosem mięsnym i warzywami 200g, kompot 200 ml
Wtorek 16 grudnia 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska 35g z masłem 5g, ser żółty 2g, ketchup 5g, herbata / kakao 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, pasta z tuńczyka z warzywami 20g, herbata z cytryną 200 ml, banan 1/2 szt
- Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml, pieczeń z karkówki 60g, ziemniaki 150g, surówka z selera 100g, kompot 200ml
Środa 17 grudnia 2025 r.
- I śniadanie
Kasza manna na mleku 200ml, bułka kajzerka 35g z masłem 5g, serek homogenizowany 10g, herbata z miodem i cytryną 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, szynka wędzona 1,5g, mix warzyw 50g: sałata, rzodkiewka, papryka, herbata owocowa 200ml, mandarynka 1/2 szt.
- Obiad
Zupa zacierka na rosole 250ml, filet z morszczuka 80g, ziemniaki 150g, surówka z kiszonej kapusty 100g, kompot 200ml
Czwartek 18 grudnia 2025 r.
- I śniadanie
Chleb kanapkowy / kukurydziany 35g z masłem 5g, szynka drobiowa 1,5g, ogórek zielony, pomidor 50g, herbata / kawa inka 200 ml
- II śniadanie
Kisiel truskawkowy 200ml, babka mozaika 35g, pomarańcza 1/4 szt., herbata z cytryną 200 ml
- Obiad
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 250ml, ziemniaki 150g, udko z kurczaka pieczone 80g, mizeria 100g, kompot 200ml
Piątek 19 grudnia 2025 r.
- I śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem 20g, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, herbata / kakao 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, parówka na ciepło 1 szt., ketchup 5g, ogórek kiszony 50g, herbata owocowa 200 ml, kaki 1/4 szt. - Obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami na wędzonce 250ml, makaron z musem truskawkowym na jogurcie 200g, kompot 200 ml, ciastka zbożowe 1 szt
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.
