Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 12 maja 2025 r.
- I śniadanie
Płatki jaglane na mleku (250ml), bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), serek almette (10g), papryka (25g), rzodkiewka (25g), herbata (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb mazowiecki / razowy (35g) z masłem (5g), szynka olchą wędzona (1,5g), pomidor ze szczypiorkiem (150g), banan (½ szt.), herbata / bawarka (200ml).
Obiad
Rosół z makaronem i natką (250ml), ziemniaki (150g), potrawka z kurczaka (80g), surówka z marchewki i jabłka (100g), kompot (200ml), batonik (1szt.).
Wtorek 13 maja 2025 r.
- I śniadanie
Pasta serowo-jajeczna (20g), bułka kajzerka (35g) z masłem (5g), szczypiorek (10g), ogórek zielony (20g), kakao/ herbata (200ml), marchewka (10g).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy /cztery ziarna (35g) z masłem (5g), kiełbasa krakowska (15g), sałatka jarzynowa (20g), mandarynka (½ szt.), herbata/ bawarka (200ml).
- Obiad
Zupa barszcz biały z ziemniakami (250ml), gulasz (60g), kasza gryczana (60g), sałatka z ogórka kiszonego (100g), kompot (200ml).
Środa 14 maja 2025 r.
- I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (250ml), serek homogenizowany (15g), bułka poznańska (35g) z masłem (5g), herbata (200ml), gruszka (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ żytni (35g) z masłem (5g), pasztet wieprzowy (15g), ogórek kiszony (25g), pomidor (25g.), herbata (200ml), banan (½ szt.). - Obiad
Zupa krupnik jęczmienny na rosole (250ml), ziemniaki (150g), paluszki rybne (80g), surówka z kapusty kiszonej (100g), kompot (200ml).
Czwartek 15 maja 2025 r.
- I śniadanie
Bułka wrocławska (35g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (30g), kawa inka/herbata (200ml), jabłko (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), sałata (10g), szynka,(15g),papryka (20g), ogórek zielony (20g), herbata (200ml), mandarynka (½ szt.).
- Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), kotlet drobiowy (60g), ziemniaki (150g), sałata z jogurtem(100g), kompot (200ml).
Piątek 16 maja 2025 r.
- I śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy (35g) z masłem (5g), szynka drobiowa (15g), sałata (10g), ogórek zielony (15g), rzodkiewka (25g), herbata (200ml), pomarańcza (½ szt.).
- II śniadanie
Chleb kanapkowy/ razowy (35g) z masłem (5g), sałata (10g), szynka,(15g),papryka (20g), ogórek zielony (20g), herbata (200ml), mandarynka (½ szt.), suszone owoce (20g). (½ szt.).
- Obiad
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami (250ml), makaron z musem truskawkowym na jogurcie naturalnym (200g), kompot (200ml).
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.