Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 6 października 2025 r.
- I śniadanie
Kasza manna na mleku 200ml, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, miód 10g, herbata 200ml - II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, szynka natura 1,5g, mix warzyw 150g : pomidor, sałata, ogórek zielony, herbata 200ml, gruszka ½ szt.
- Obiad
Zupa rosół z makaronem i natką 250 ml, potrawka z kurczaka z warzywami 80g, ziemniaki 150g, ogórek kiszony słupki 15g, kompot 200ml
Wtorek 7 października 2025 r.
- I śniadanie
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 30g, bułka wrocławska 35g, z masłem 5g, herbata / Kakao 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g, z masłem 5g, pasztet pieczony 15g, mix warzyw 150g : sałata, ogórek kiszony, papryka, herbata 200ml, pomarańcza ¼ szt.
- Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml, gulasz wieprzowy 60g, kasza gryczana 150g, surówka z kapusty pekińskiej 100g, kompot 200ml
Środa 8 października 2025 r.
- I śniadanie
Płatki czekoladowe na mleku 200ml, chałka 35g z masłem 5g, powidła śliwkowe 10g, Herbata 200ml, marchewka
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, parówka nowojorska na ciepło 1 szt. ketchup 5g, papryka i ogórek zielony 50g, herbata 200ml, banan 1/2szt.
- Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem 250ml, ziemniaki 150g, kotlet pieczony z cebulką 60g, marchewka z groszkiem 100g, kompot 200ml
Czwartek 9 października 2025 r.
- I śniadanie
Pasta serowo – jajeczna ze szczypiorkiem 30g, bułka wrocławska 35g z masłem 5g, rzodkiewka i ogórek zielony 50g, herbata 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, szynka książęca 1,5g, pomidor ze szczypiorkiem 100g, śliwka 1 szt. herbata owocowa 200ml
- Obiad
Zupa grochowa na wędzonce 250ml, pierogi z białym serem i polewą jogurtową, marchewka słupki 20g, kompot 200ml, soczek owocowy 1 szt.
Piątek 10 października 2025 r.
- I śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 30g, bułka kajzerka 35g z masłem 5g, Herbata / Kawa inka 200ml
- II śniadanie
Chleb kanapkowy / razowy 35g z masłem 5g, pasta z tuńczyka z warzywami 40g, herbata 200ml, banan 1/2szt. - Obiad
Zalewajka na maślance z ziemniakami 300ml, biała pieczona kiełbasa,60g. Ziemniaki 150g, sałatka z ogórka kiszonego 150g,kompot 200ml, jogurt owocowy 1 szt.
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.