Jadłospis
Godziny posiłków w budynku przedszkola
- I śniadanie 830
- II śniadanie 1100
- Obiad 1300
Poniedziałek 15 kwietnia 2024 r.
- I śniadaniePłatki miodowo - kukurydziane na mleku, bułka kajzerka z masłem i dżemem truskawkowym, herbata z cytryną, marchewka do chrupania.
- II śniadanieChleb razowy z masłem, szynka z fileta drobiowego, bukiet warzyw: sałata, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną, banan.
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot.
Wtorek 16 kwietnia 2024 r.
- I śniadanie
Kajzerka z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, kakao/ herbata z cytryną, marchewka. - II śniadanieChleb żytni z masłem, szynka, sałatka jarzynowa, herbata.
- ObiadZupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z białym serem, soczek owocowy, kompot.
Środa 17 kwietnia 2024 r.
- I śniadanieBułka poznańska z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kakao/ herbata z cytryną, jabłko.
- II śniadanieChleb kanapkowy z masłem, sałatka makaronowa z warzywami, szynką, serem żółtym i tuńczykiem, herbata z cytryną, winogron.
- ObiadZupa pomidorowa z makaronem, filet z morszczuka panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty kw., kompot.
Czwartek 18 kwietnia 2024 r.
- I śniadanieChleb kanapkowy z masłem, szynka drobiowa, sałata, ogórek zielony, papryka, herbata z cytryną, jabłko.
- II śniadanie
Budyń śmietankowy z malinami, chałka z masłem, pomarańcza, herbata. - ObiadKapuśniak z kiszonej kapusty, filet drobiowy, ziemniaki, bukiet warzyw z bułką i masłem, kompot, soczek.
Piątek 19 kwietnia 2024 r.
- I śniadanie
Bułka poznańska z masłem, jajko gotowane, sos majonezowo- jogurtowy ze szczypiorkiem, kawa mleczna/ herbata z cytryną. - II śniadanie
STÓŁ SZWEDZKI : Chleb tygrysi/ chleb mazowiecki z masłem, serek „Milandia” kabanosy wieprzowe, jajko, łosoś, ogórek zielony, sałata, papryka, pomidor koktajlowy, herbata owocowa, jabłko. - Obiad
Krupnik na rosole z natką pietruszki, naleśnik z dżemem truskawkowym, jogurt owocowy.
Między posiłkami podawana jest woda niegazowana.
Zastrzega się zmiany w jadłospisie.
Lista alergenów
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje zawierające alergeny:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jajka i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne,
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne,
- seler zwyczajny i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.